Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Σπύρος Κακουριώτης

 Την Επανάσταση του ’21 και τους πρωταγωνιστές της συναντά, μέσα από ολότελα διαφορετικούς δρόμους, ο κριτικός λογοτεχνίας και πεζογράφος Κώστας Βούλγαρης, αναλύοντας την «κορυφαία ποιητική σύνθεση του νεοελληνικού 20ού αιώνα», όπως τη χαρακτηρίζει, τον Μπολιβάρ του Νίκου Εγγονόπουλου.
Πίσω από τον πρωταγωνιστή του ποιήματος, αναγνωρίζει τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον ολιγογράμματο στρατιωτικό ηγέτη που «φωτίζεται» από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης.
Στη δική του ανάγνωση, ο Εγγονόπουλος, στο ποίημά του, αντιπαραθέτει τον πρωταγωνιστή του στο αρχέτυπο της λαϊκίστικης εθνικής αφήγησης, στον Μακρυγιάννη, όπως τον διαβάζει την ίδια στιγμή ο Σεφέρης στην Αλεξάνδρεια. Έτσι, τους δύο πόλους της εμφύλιας σύγκρουσης του 1823-24 επενδύουν με τις δικές τους αισθητικές, αλλά και πολιτικές, διαμάχες δύο αντίπαλοι πόλοι στα 1943-44, σε μια ανάλογη εμφύλια στιγμή της ελληνικής ιστορίας. Ο συγγραφέας, αναλύοντας την ιστορική-πραγματολογική μέθοδο που χρησιμοποιεί ο Εγγονόπουλος ως καλλιτεχνικό πρόταγμα και ως αντίληψη για τον κόσμο και τη ζωή, «ανασκάπτει» τα στρώματα του καλλιτεχνικού του έργου, ποιητικού και ζωγραφικού, παρουσιάζοντας τον γόνιμο διάλογό τους με το ιστορικό παρελθόν και παρόν. Σε αυτήν την ανασκαφή, που φέρνει στο φως συχνά αναπάντεχες αναφορές του ποιητή στην εκάστοτε ιστορική συγκυρία, ο Κολοκοτρώνης θα παραμένει διαρκώς παρών, μέχρι και το τελευταίο ποίημα που θα συνθέσει, μεταπολιτευτικά πλέον, ο Εγγονόπουλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου